Vår Personal

Dagmamma Vimmerby

Renate Endres

Verksamhetsledare, kock och förskollärare för barnen 1-3 år

Familjedaghemmets verksamhetsledare och de småttingars (1-3 år) dagmamma är Renate, utbildad restaurangchef, förskollärare och musikpedagog med många års erfarenheter inom alla dessa områden, till största del som egenföretagare.

“Jag älskar barn, känner stor glädje när jag får umgås med de små och kärleken till dem ger mig oändligt med tålamod. Jag är kreativ och full av idéer som gör barnen lyckliga. Men det är inte bara det som drev mig att starta ett eget familjedaghem 2017 och varför jag på så sätt blev grundaren av Sveriges första veganska förskoleverksamhet, där hållbarhet, holistisk, naturlig hälsa i samband med medveten växtbaserad mat har blivit nycklarna för en framtidsvisande livskvalitet i vår dagisvardag. 

Jag är djupt övertygad om: för att främja varje människas och hela samhällets bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa och sist men inte minst jordens återhämtning är det oundvikligt att förstå att vi människor är en likvärdig del av naturen och behöver återförena oss med den. Att välja kärlek istället för våld i hanteringen med ALLT levande, att känna trygghet i knät på vår Moder Natur.”

”Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen.”

Astrid Lindgren i sitt tacktal Aldrig Våld då hon mottog den tyska bokhandelns fredspris 1978

Hej, jag är Carolina och förskollärare och har bl.a. jobbat på förskolor i min hemkommun Eksjö. Hållbar utveckling, odling, djur och natur är något jag verkligen brinner för. Tillsammans med min sambo bor vi på en liten gård i Mariannelund. Där odlar vi till hushållet och har kaniner, vaktlar och andra djur. Under min tid på ett waldorfpedagogiskt jordbruksgymnasium med biodynamisk inriktning öppnades mina ögon för hur vi kan tänka och leva MED varandra och i samklang med jorden. Det är så roligt och givande att sprida engagemang och intresse hos barnen för djur och natur. Jag tycker även om sång och musik och spelar gärna gitarr och sjunger med barnen. På fritiden arbetar jag sedan femton år som professionell ansiktsmålare vilket jag drar nytta av i mitt arbete med barnen. Under min förskollärarutbildning inriktade jag mig lite extra på just de yngsta barnen. Jag bejakar ett följsamt förhållningssätt där barnens kompetens, nyfikenhet och intresse får stå i fokus i det vi utforskar tillsammans.
Blåbärsbarn Carolina Dagis Vimmerby

Carolina Mohringe Gustavsson

Förskollärare för barnen 1-3 år
Dagmamma Vimmerby

Frida Almkvist

Kock, kostvetare och pedagog för barnen 1-3 år

Jag har läst en termin pedagogik och har tre barn mellan 0 och 10 år. Mitt yngsta barn, Iben, är ett av Blåbärsbarnen. Jag är väldigt intresserad av mat och min familj bor på en liten gård i Södra Kvill  där vi har egna höns och odlar en del. Jag är vegetarian och utbildad kock och kostvetare och har jobbat med ekologisk mat på KRAVs kansli i Uppsala samt inom Klimatmat samt som kost- och hälsorådgivare på Mödrahälsovården i Region Kalmar. JUst nu läser jag master-utbildning i kostvetenskap på distans så det är perfekt för att få jobba på Blåbärsbarnens Familjedaghem. Att få kombinera matlagning och arbete med barn är helt fantastiskt!

Jag har jobbat med barn i över tio år och är utbildad lärare. Det är så härligt att jobba med barn, att se dem växa och utveckla sina kunskaper. Att jobba här med Blåbärsbarnen är så roligt, trots att vi har våra dagliga rutiner är ingen dag den andra lik. Jag kommer hit med glädje varje morgon. Vi har så vackra omgivningar här och är ute mycket på dagarna. Fördelen med att ha en relativt liten barngrupp är bland annat att vi kan vara väldigt flexibla och att man får tid till att verkligen se alla barn. Här hos oss känner barnen en stor trygghet och det är viktigt för mig. Barnen får vara med mycket i köket och hjälpa till att laga maten. Vi plockar alltifrån potatis, sallad och äpplen tillsammans med barnen. Tanken med ”från jord till bord” tycker jag är så bra, det är härligt när barn får vara med så mycket som möjligt i köket. Jag tycker att jag har ett av världens bästa jobb här på Blåbärsbarnens Familjedaghem!
Dagmamma Vimmerby

Maria Wall

Förskollärare för barnen 3-5 år
Dagmamma Vimmerby

Anna Leverkühne

Pedagog för barnen 3-6 år
Jag flyttade till Sverige i vår 2021 och bor med min sambo och en katt i ett litet hus nära Katthult. Jag är utbildad arbetsterapeut i Tyskland och har jobbat med både vuxna och barn med olika handikapp. Jag älskar att jobba med barn och att vara med på deras vardag och utveckling vilket är precis vad jag får göra här i Blåbärsbarnens Familjedaghem och det gör mig superglad! I vår lilla, trygga barngrupp finns det möjligheten för barnen att utveckla sig var och en på sitt eget individuella sätt genom lek och utforskande både ute och inne. Jag älskar värderingarna rörande djuren, vår mat och miljö då jag själv starkt tror på en hållbar framtid för våra barn och äter växtbaserad!
Jag heter Atti (Andrea) och har bott här i Brånhult Målen med min tonåriga son Anton sedan hösten 2021. Jag har arbetat med barn och ungdomar i över 25 år och har även jobbat som engelska- och tyskalärare i Tyskland samt utbildat förskolepersonal. Jag har bott och arbetat utomlands i över sex år, bland annat på ett dagis i Hongkong. Genom ett flertal Erasmus-projekt arrangerade jag 90 tyska förskolelärare att komma till Vimmerby, Linköping och Finland och se hur man kan integrera engelska i vardagen på dagis. Jag älskar att arbeta på Sveriges vackraste familjedaghem och jag är glad över att få ta med mig min erfarenhet av att lära barnen att leka och sjunga engelska i mitt arbete här.
Dagmamma Vimmerby Andrea Dähre

Andrea Dähre

Pedagog och engelskalärare för barnen 3-6 år