Föräldrarbrev Maj 2020

Hej, kära föräldrar,

med det här brevet vill jag informera er om en del nyheter och nya planer här i blåbärsbarnens familjedaghem.

1. Hembesök

Tack för att Maria och jag fick komma hem till er ! Det var verkligen trevligt och spännande och väldigt givande för oss och barnen. Vi ser framemot att få komma hem till resterande familjer. Vänligen meddela oss egna tidsförslag om ni vill att vi kommer förbi.

2. Mellismåltider på eftermiddagarna

Sedan en tid tillbaka är vi inte riktigt nöjda med våra mellismåltider på eftermiddagarna. Detta ur ett pedagogiskt och hälsoperspektiv.

Vårt mål är att barnen ska få fullvärdig och hälsofrämjande mat som ska intas i en lugn och kulturfull atmosfär under alla måltider.

Barnen älskar att få äta tillsammans på eftermiddagarna som är enda måltiden då de gör det, de små och de stora. Och nu då vi har fler barn än förr blir det rätt rörigt och vi känner att det har blivit svårare att lära ut en angenäm matkultur. Av den anledningen har sämre matvanor snikat in sig; helst ska det vara endast mackor, med smör och sylt trots att nyttiga pålägg samt frukt och grönsaker erbjuds.

F.o.m. vecka 19 börjar vi därför med en ny rutin:

– två fasta matplatser på terassen, en för de små och en för de stora.

– nya tredelade tallrikar från jordklok.se, dvs.giftfri och fairtrade som gör det möjligt att varje barn får sin färdigt sammanställda måltidsbricka med allt som tillhör en fullvärdig eftermiddagsfika.

– Vi kommer sammanställa måltidsbrickorna på följande sätt som ska moltivera och lära barnen att äta hälsosam kost även till mellis:

Måndagar, onsdagar och fredagar är ”pikanta” mellis med bröd, pålägg, grönsakssticks med veckans hemgjorda dipp, nötter, frön eller torkad frukt samt dryck.

Tisdagar och torsdagar blir ”söta” mellis med bröd, fruktklyftor eller färska bär, med veckans sockerfria raw frukt/bär-chiasylt, nötter, frön eller torkad frukt samt dryck.

Vi ser med spänning framemot hur det tas emot av barnen. Vi skickar en filmklipp till er såklart, så att ni kan vara med lite i det hela.

3. Gympaladan

Då vi inte längre kommer driva Lilla Sverigebyns semesteranläggning och numera också har bestämt oss för att varken hyra ut eller sälja fastigheterna heller utan istället sälja de små stugorna som lösegendom, likaså all restaurang- och köksinredning, maskiner, möbler osv.

Den stora matsalen i ladugården kommer därför bli blåbärsbarnens egna jättestora gyma- och biosal på hela 200qm f.o.m. september. Framförallt under de kalla årstiderna får våra barn fantastiska möjligheter och utrymme att röra sig fritt utan tjocka overaller och vantar som hindrar. De kan cykla, hoppa, gunga och klättra, springa, gympa och dansa samt organiserade rörelselekar, roliga tävlingar och titta på barnanpassade gympa-, dans-, barnlåtfilmer. Våra planer med att bygga en trafikpark för barnen stryks därmed.

Utrymmet kommer också kunna användas för att fira högtider tillsammans med barnens familjer.

Personligen känns den här lösningen fantastiskt bra och mer än rätt. Egentligen gör det mig riktigt glad nu att vi inte sålde semesterbydelen. Bara det bästa för våra underbara blåbärsbarn – det är det som jag vill och som ger mig en stor lyckokänsla!

4. Blommornas vårfest

Kom ihåg Blommornas vårfest på onsdag den 27 maj. (i fall vädret är för dåligt blir det av den 3/6 istället) Vi börjar kl. 16.00 med en gemensam fikastund, barnen bjuder på hembakade blommiga kakor och fruktbål för alla. Sedan pysslar de vuxna tillsammans med sina barn blomkransar som man kan ha på sig som hårsmycke under festen. Det blir det musik och roliga djurtävlingar. Vi avslutar med en mysig picknick med potatissallad och vegobiffar.

 

Så, kära föräldrar, det var det för idag <3

Vi hörs och ses!

Mvh Renate