Övergripande årstema och viktiga datum för 2020

”Allt som lever – växter, djur och människor”

Det är det övergripande tema för barnen på familjedaghemmet Blåbärsbarnen i Målen Brånhult för i år, 2020. Nu betyder det inte att allt som vi sysslar med har att göra med det, men en hel del aktiviteter och höjdpunkter kommer att vara utriktat på temat.

Barnens fester och höjdpunkter under årets lopp 2020

 • Eftersom det blev en stor succé förra året och alla barn älskade denna dag, vill vi fira Fasching igen på onsdag den 19 febr. I Tyskland firar traditionellt alla barn Fasching under februarimånaden. Det är inget annat än en maskeradfest med mycket skoj, musik, danslekar, speciella pannkakor, konfetti och mer. Just nu håller våra barn på att pyssla girlanger och videkorerar våra rum med dem. Denna gång ska det bli djurfasching, det betyder att alla barn ska ha någon djurdräkt på sig, framställa något djur alltså. Det kan vara en köpt dräkt/maskerad eller något självpysslat. Ni som föräldrarna har säkert bra idéer vad era barn kan ha på sig.
 • Musikdagar. Vi är så glada över att Henrik kommer att börja jobba hos oss igen. Han börjar nu den 5 febr. för att komma sedan på varje onsdag (undantag kan förekomma) för att sjunga, dansa och musicera med de stora blåbärsbarnen i Marias avdelning, ibland också med våra små.
 • Någon dag i april under veckan 15 har vi Påskfest här på dagiset. Påskharen kommer som varje år personligt, vi gör påskpicknick och alla barn får söka påskägg. Barnen får gärna komma utklädda som påskkärring denna dag.
 • Vi planerar att besöka Astrid Lindgrens värld två gånger under 2020. Vilka datum det blir kommer vi att bestämma med kort varsel, men vi gör så att alla barn har möjlighet att kunna vara med på dessa dagar.
 • På våren vill vi förverkliga ett lite större projekt – under Jerkers ledning ska det byggas en trafikpark med betonerade vägar, trafikskyltar, elstation, rondell, garage mm. Där barnen kan cykla och köra med cyklar, trehjulingar, sparkcyklar och bilar. Så snart det blir klart senast i juni firar vi en liten invigningsfest med barnen.
 • Våra barn som börjar skolan (förskolklassen) i år kommer att få fira avsked den 5 juni genom att gå på skattjakt, göra lägereld och laga mat ute för att sedan sova över i tält tillsammans med oss. Detta enligt Blåbärsbarnens speciella tradition.
 • Veckan 45 kommer att ha Helloween som tema. Det blir en rolig och läskig vecka med Helloweenpyssel, Helloweenmat och mycket spök, bus och skoj. Barnen får gärna ta med hemifrån lite läskiga klä-ut-kläder då.

Årets höjdpunkter tillsammans med Blåbärsbarnens familjer

Även för 2020 har vi planerat några roliga eventer tillsammans med blåbärsbarnens familjer, dvs. med våra barn, barnens syskon, föräldrar samt mor- och farföräldrarna. Här kommer några tidsförslag som ni gärna få skriva in i era familjekalendrar. Om något datum inte passar er – snälla, säg till det så snart som möjligt, de flesta datum går att ändra (därför skrev jag: tidsförslag) så att förhoppningsvis alla kan vara med.

 • Gemensam bussutflykt till LinköpingVego på lördag den 29 febr. LinköpingsVego är en fantastisk hemtrevlig mässa som anordnas av några trevliga och engagerade unga människor. Jag känner de alla personligen. Innan jag startade mitt dagis var vi med från början som utställare. På denna mässan är det fantastiskt annorlunda än på andra mässor och är riktigt fint för familjer med småbarn. Förutom att man kan titta på alla utställare, njuta av härliga smakprov, kanske handla den ena eller andra alltid miljösmarta produkten, lyssna på intressanta föreläsningar och träffa trevligt folk, är också barnaktiviteter planerat i form av en eller två sagostunder och sen föreläser Veganfamiljen bland annat med fokus på veganism och familjeliv. Mer info om LinköpingVego här. Och Veganfamiljen hittar ni på Instagram, Facebook eller Youtube.
  Under förutsättning att tillräckligt många av er vill följa med, tänkte jag att beställa en buss som vi kan ha under hela dagen. Vi kommer att åka från Vimmerby (parkeringsplatsen på Biblioteksgatan, det ligger mellan kyrkogården och föredenna turistbyrån) kl. 9.00 på morgonen till Linköping, besöker mässan på Konsert & Kongresshallen och reser hemåt kl. 15.00. Blåbärsbarnen med syskonbarn och föräldrar behöver inte betala bussen, er resa vill jag gärna sponsra. Medföljande far- och morföräldrar eller andra släktingar och vänner (i förmån av plats) betalar 50 sek var. Biljetterna till mässan kostar 95 kr, student/pensionär 50 kr. Gratis för barn under 12 år. Bistron på mässan har öppet för lunch 11.00-15.00 för alla som vill käka där.
 • Blommornas vårfest på onsdag den 27 maj. (i fall vädret är för dåligt blir det av den 3/6 istället) Vi börjar kl. 16.00 med en gemensam fikastund, barnen bjuder på hembakade blommiga kakor och fruktbål för alla. Sedan pysslar de vuxna tillsammans med sina barn blomkransar som man kan ha på sig som hårsmycke under festen. Därefter blir det musik och roliga djurtävlingar såsom hoppa som en hare, smyga som en räv, galoppera som en häst, flyga som en fågel, springa snabbt som en antilop. Innan alla åker hem har vi årets kanske första picknick med hemlagad potatissallad och vegobiffar.
 • Gemensam bussutflykt till Ölands Djur- och nöjespark med piratvattenland på lördag den 29 aug. (i fall vädret är för dåligt blir det av den 5/9 istället) Denna kan bli en rolig och lärorik dag för hela familjen och något oförglömligt som Blåbärsbarnen fick uppleva gemensamt. Under förutsättning att tillräckligt många av er vill följa med, tänkte jag att beställa en buss som vi kan ha under hela dagen. Vi kommer att åka från Vimmerby (samma ställe som vi kommer att träffas för resan till Linköping) kl.9.00 på morgonen till Ölands djurpark och reser hemåt kl.17.00. Glöm inte att ta med badkläder! Blåbärsbarnen med syskonbarn och föräldrar behöver inte betala bussen, er resa vill jag gärna sponsra. Medföljande far- och morföräldrar eller andra släktingar och vänner (i förmån av plats) betalar 50 sek var. Entrébiljetterna där allt ingår kostar 150 kr. Gratis för barn under 1 meter. I parken finns flera restauranger, kiosk och picknichställen. Mer info här.
 • Sensommar-vandring till Bråneholm på onsdag den 9 sept. (i fall vädret är för dåligt blir det av den 16/9 istället) Samma vandring gjorde vi någon gång i juni 2019. Eftersom alla små och stora som deltog tyckte väldigt mycket om denna lilla utflykt, blir det nu en till omgång fast på en annan årstid. Vi går härifrån kl. 15.00, vandrar, leker och umgås i naturen och grillar vegokorv och bröd på ett av de vackraste ställen som finns längst Stångån. Det går bra att ta med sig barnvagnar och familjernas hundar på vandringen.
 • Blåbärsbarnen bjuder på Julfest den 18 dec från kl.17-19.30. Klä gärna ut era barn som tomtar, tomtenissar, pepparkaksgubbar, Lucia eller något annat juligt. Det blir barnens hembakade pepparkakor och bärig glögg, musik och dans, julgran, jultomte och tomtemor, julpyssel, ett enkelt gott julbord och allt i allt en underbar julstämning.